Вести

Амбасадор Алжира у посети Неготину

Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин у четвртак 23. новембра приредио је пријем за ЊЕ Абелхамида Шебшуба, амбасадора Народне демократске републике Алжир у Србији. Пријему су присуствовали и Бобан Стингић, члан Привременог органа, Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.
„Била ми је част да данас угостим амбасадора Алжира, Његову екселенцију Абелхамида Шебшуба и да у једном пријатном и отвореном разговору разменимо информације о потенцијалима којима располажемо. Посебно смо разговарали о могућностима сарадње и чули да је, ова нама братска земља, веома отворена за сваки вид сарадње и да као представник своје земље у Србији, може да помогне у повезивању наших привредника са привредницима из Алжира. Веома је и занимљива идеја о братимљењу наше општине са неком од општина из Алжира и ову могућност ћемо сигурно размотрити у наредном периоду и надам се да ћемо успети да то и остваримо.“– изјавио је председник Величковић.
С обзиром да је ово прва посета представника ове пријатељске земље општини Неготин на пријему се првенствено разговарало о сарадњи у области пољопривреде, привреде, о економским и културним везама Србије и Алжира.
„Ви имате једно велико искуство у виноградарству и пољоприреди од кога Алжир може имати користи. Такође имате и туристичке потенцијале који би могли да привуку значајан број туриста из Алжира и због тога позивам привреднике из Неготинске Крајине да прикажу своје потенцијале и предложе могућности сарадње, како би Алжирски привредници могли да боље упознају овај регион и да приликом њиховог повезивања направимо копчу могуће сарадње. Преко вашег председника упутио сам и позив вашим привредницима да дођу у нашу амбасаду и том приликом анализирамо могућности за сарадању.“– изјавио је амбасадор Алжира Абелхамид Шебшуб.
Владимир Величковић, председник Привременог органа и ЊЕ Абелхамин Шебшум присуствовали су и отварању изложбе „Српско гробље Дели Ибрахим“ у галерији Мокрањчеве куће.
Наредне године навршава се сто година од завршетка Првог светског рата, у коме је страдало преко милион Срба и још толико рањено, бранећи своју отаџбину од надмоћнијег непријатеља. Наша обавеза је да чувамо сећање на све жртве ратова и да не дозволимо да избледе с временом. Ова изложба нас подсећа на 324 српска и једног руског војника, који нису успели да се излече у француским болницама у Алжиру, па су након смрти сахрањени на тлу ове братске земље. Користим ову прилику да захвалим грађанима Алжира, што су свих ових година бринули о гробовима српских војника и спомен обележју које чува успомену на њих и чини нераскидиву везу између алжирског и српског народа.