Вести

12. ДАНИ ЈАБУКЕ 2023

Едукативно-промотивна манифестацијa „Дани јабуке“, у организацији Удружења воћара „Воћар“ из Карбулова, Месне заједнице Карбулово и Пољопривредно саветодавне стручне службе из Неготина одржана је јуче у Карбулову, селу које се у неготинском крају препознаје по узгајивачима јабука. Поздрављајући присутне Владимир Величковић, председник Општине Неготин је истакао да Општина Неготин већ дужи низ година подржава пољопривредне произвођаче, великим издвајањима која се реализују кроз аграрни буџет. „Неготински аграрни буџет није једини начин улагања у пољопривреду. Пре неколико дана потписао сам Анекс уговора за изградњу система за наводњавање Неготинске низије. Реч је о капиталном пројекту, у вредности од преко 13 милиона евра, који ће подићи наше пољопривредне резултате. Ова изузетно вредна инвестиција спроводи се уз подршку наше државе, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Јавног предузећа „Србија воде“ и зајам Европске банке за обнову и развој. О комасацији у тимочком делу општине често сам говорио.То је процес који се спроводи неколико година који ће нам помоћи да искористимо наше потенцијале у производњи грожђа и вина са нашим географским пореклом. Ово улагање реализујемо уз велику подршку ресорног министарства и ја им захваљујем на свему што чине да пољопривреда буде наш бренд и трајно опредељење.“, поручио је Величковић и додао да је локална самоуправа за противградну заштиту издвојила 2,5 милиона динара и да из локалног буџета субвенцинише нове засаде у воћарству са 70 процената.

Манифестацију „Дани јабуке“ отворио је Александар Богићевић, помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду, истакавши подршку коју држава континуирано пружа пољопривредним произвођачима, посебно нагласивши тенденције развоја српског воћарства, као и отварање тржишта Народне Републике Кине за српске воћарске производе.

„Пре месец дана министарка Танасковић је потписала уговор са Кинезима и с обзиром колико је тржиште, надам се да ћемо имати довољно јабука да извеземо и то је један подстрек произвођачима. Нашли смо огромно тржште које може сву нашу понуду да усиса. И што се тржишта тиче, обезбеђени смо. У наредној години предстоје нам субвениције које се тичу воћарства, све оно је било ове и прошлих година се наставља, са још већим подстицајима.“, истакао је помоћник министра Александар Богићевић. У стручно-тематском делу учествовали су Славко Ловчевић из Компаније“Еликсир Аграр“ са сарадницима који су представили минерална ђубрива Еликсира за наше тржиште, и саветодавци ПССС Неготин др Дејан Стефановић који је приредио предавање на тему ’’Правилна употреба ђубрива у воћњацима’’, Владица Гавриловић који је говорио о Е аграру и субвенцијама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде’’ и Славица Светозаревић са темом ’’ ПИС Србије’’. У културно-уметничком програму учествовали су ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Карбулова.

 

izvor: negotin.rs