Вести

Александар Богићевић , помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у посети општини Неготин

Александар Богићевић , помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у посети општини Неготин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру радне посете Неготину, обишао је са Богданом Гугићем, замеником председника општине, Драганом Радосављевићем, чланом Општинског већа за пољопривреду и Владицом Гавриловићем, директором Завода за пољопривреду откупну станицу Јеремић у Прахову и пољопривредно газдинство Владејић у Душановцу.
„Морам да похвалим одличну сарадњу локалне самоуправе и пољопривредне стручне службе у Неготину јер без те сарадње пољопривредници би били у недостатку информација. У Неготину видимо, што не важи за друге крајеве, да је заступљена много више ратарска производња. Ми смо данас код гоподина Јеремића у Прахову где он подиже озбиљно откупно место за житарице, првенствено из овог краја, али мислим да може да напредује уз помоћ државе. Веома је битно да наши пољопривредни произвођачи, посебно ратари имају коме да предају своје пољопривредне производе по добрим ценама, и да имају услугу сушења и чувања. Радују нас домаћини који су спремни да ућу у овакве послове и да помогну произвођачима а држава ће кроз субвениције и мере помоћи. Господин Јеремић који до сада није користио субвенције, моћи ће да конкурише за средства за опрему. “ изјавио је у Прахову Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Пољопривреда у Србији, без обзира на кризне године каква је била претходна, бележи највећи раст у односу на друге области, захваљујући доброј политици државе на челу са председником Александром Вучићем, с обзиром да су издвајања за пољопривреду из године у године све већа, истакао је Богићевић у Прахову и додао да га радује што је и развој пољопривреде у општини Неготин евидентан.
„ Локална самоуправа Неготин је у последње четири године заједно са Министарством пољопривреде, у развој пољопривреде нашег краја уложила 170 милиона динара, односно 113 милиона динара локална самоуправа, док је Министарство за комасацију у тимочком делу определило 57 милиона. Улаже се много, првенствено је важно да истакнем да се ради на комасацији 4,5 хиљаде хектара, добар део је завршен. Морам да напоменем систем за наводњавање који ће у првој фази, изградњом каптажа, црпне станице изнад ХЕ „Ђердап 2“, ревитализацијом већ постојећих 1000 и нових 1000 хектара, обухватити око 2000 хектара. Надам се да ће у наредних годину до две бити завршен и то баш на овом потезу где се сада налазимо у Прахову, и тако ћемо помоћи овим људима да имају далеко веће приносе. Као што видите и сами, из године у годину имамо све дуже периоде суше и мислим да ће то поготово за кукуруз, воћарске културе, лубенице, диње, значити много произвођачима који ће имати веће приносе и бољу цену.“ рекао је Драган Радосављевић, члан Општинског већа за пољопривреду.
Општина Неготин поред , процеса комасације и наводњавања, највише средстава улаже у куповину мехнизације, подизања винограда али и у развој осталих области пољопривреде. У протекле четири године за преко 1.100 захтева пољопривредника опредељено је преко 63 милиона динара. Породична фирма Јеремић из Прахова бави се откупом житарица од 2005. године. Окупља велики број коопераната из неколико крајинских села и тренутно ради на проширењу складишних капацитета.
„Овоје огроман и храбар подухват, јер мислим да сам од Пожаревца до Лесковца са ове стране аутопута једини који гради силосе. Налазимо се на изузетно добром положају, недалеко одавде је и Лука Прахово где постоји систем за утовар баржи и наша пословна орјентација је да се наша пшеница не пласира у земљи, већ да иде у извоз и да имамо бенефите од тога. На овај корак сам се одлучио желећи да сигурност има и моја породица а и наши кооперанти. Руководим се тиме да треба да себи олакшамо посао и да постигнемо бољу цену. Желимо да сачувамо робу и да је продамо у моменту када се договоримо са кооперантима. Ми иако нисмо задруга, послујемо на том принципу и желимо да свима обезбедимо што сигурније услове у будућности јер колико они буду радили и ми ћемо радити.“ рекао је Слободан Јеремић, власник Д.О.О. „Јеремић“ Прахово.
Пшеница из општине Неготин од следеће године чуваће се у силосима са сондама за мерење температуре и влаге, који су пре две године допремљени из Сицилије и ускоро ће бити офарбани и заштићени. Капацитет силоса будућег откупног места у Прахову биће између две и по и три хиљаде тона а Јеремић је најавио и подизање хале која ће се користити у случајевима када је потребно додатно складиштење. Газдинство за пример је газдинство породице Владејић у Душановцу, с обзиром да су успели да заокруже процес производње и прераде а то је оно што недостаје српском сељаку, поручио је приликом обиласка Александар Богићевић, помоћник министра.
„ На жалост земља смо која извози сировину која је најјефтинија а овде смо на газдинству Владејић где је затворен процес производње, где су људи отишли заиста далеко. Ја морам да им честитам. Прерада лешника на више начина и извоз што је за сваку похвалу и мислим да би сва газдинства требало да се воде овим примером, значи не производити само сировину него направити прерадни капацитет јер је економски исплативије, немате проблем са пласманом својих производа. Задовољство ми је што сам данас овде где сам могао да се уверим да су људи стварно направили доста и уложили уз помоћ државе и министарства пољопривреде и разговарамо на који начин још можемо да помогнемо.“ рекао је Богићевић. Пуштањем производног погона за у прераду лешника, који се поред Србије може наћи на тржиштима Аустрије, Немачке, Бугарске и других земља Европске уније, породица Владејић отвориће се нова радна места за људе из краја. Веома су поносни на свему што су постигли и захвални на подршци ресорном министарству и држави.
„Није било лако али смо се много потрудили. Радови се приводе крају и надамо се да ћемо убрзо пустити у рад погон за прераду лешника и финалну прераду где ће бити карамелизовани лешник, лешникова паста и уље, комерцијално паковање за трговине. Идемо путем финализације наших производа да бисмо остварили бољи економски резултат. Захваљујем држави на подршци јер без те помоћи би нам било много теже да спроведемо процес до краја.“ изјавио је Дамир Владејић, Газдинство Владејић. Породица Владејић поред прераде сопствене производње планира да у наредном периоду започне откуп лешника и прераду и на тај начин омогући младим људима да се баве гајењем лешника на својим плантажама без бриге о откупу и пласману. Владица Гавриловић, директор Завода за пољопривреду Крајина поручио је да је ово газдинство очигледан пример успешне сарадња између пољопривредне стручне службе и пољопривредног домаћинства с обзиром да сарађују од 2007. године.

Izvor:negotin.rs