Вести

Асфалтирање деонице пута Михајловац- Кусјак

У суботу 21. октобра почело је уређивање приобалног пута од Михајловца ка Кусјаку, у дужини од 950 метара. Радове су обишли Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Синиша Матовић, директор ХЕ „Ђердап 2“.
„ Значај радова на овој деоници је вишеструки, како за мештане села Михајловца, тако и за грађане наше општине и туристе који долазе код нас. Овај нови пут имаће велики значај у развоју туризма. Многи бициклисти који користе руту „Еуровело 6“ имаће бољи пут, тако да ће се, надам се, овај део пута користити. Имали смо проблем четири, пет година у сарадњи са Ђердапом око реализације радова у одржавању овог приобалног пута. Наша сарадња је успостављена и сада имамо одличну комуникацију. Ове године смо успели да реализујемо пресвлачење једног километра асфалтом, преостало је још близу 5 километара до Кусјака. Надам се да ће тај посао бити завршен у наредне две године. Договорено је да се још два километра пресвуку асфалтом идуће а оне наредне године коначно спојимо са Кусјаком. Што се обала утврде на Кусјаку тиче, ове године су радници хидроелектране сондирали дно с обзиром да је било проблема због конфигурације тла са овом обала утврдом која се користи као плажа. После сондирања је уочено да дно може да се наспе и тиме умири ,за шта ће ове године бити урађен пројекат а следеће бити уређен и овај простор.“ изјавио је приликом обиласка Владимир Величковић, председник Општине .
„Јавно предузеће Електро привреда Србије, огранак ХЕ „Ђердап“, ХЕ „Ђердап 2“ као друштвено развојна компанија је реализацијом разних пројеката помагала локалну заједницу.
„Управо један од тих пројеката јесте сарадња у одржавању приобалног пута Слатински мост- Михајловац-Кусјак. Тренутно изводимо радове на асфалтирању дела пута Михајловац- Кусјак у дужини од 950 метара, вредности 12 милиона динара. У току је јавна набавка за асфлатирање остатка пута. Тренутно су при завршетку радови и на одржавању дела пута Слатински мост- Михајловац у вредности 17.945.000 а завршени су радови на измуљавању бујичних токова у приобалном појасу у вредности 2.400.000 динара. ЈП ЕПС, као компанија сарађује са локалном самоуправом и у својим плановима за наредну годину предвидела је средства за наставак реализације радова..“ изјавио је Синиша Матовић, директор ХЕ „Ђердап 2“
Приобални пут Слатински мост-Михајловац-Кусјак је од изузетног значаја за мештане МЗ Михајловац рекао је, између осталог, Љубиша Чермуковић, председник МЗ Михајловац
„ Када буде комплетно завршена, тј пресвучена асфалтом ,деоница пута од Михајловца до Кусјака и касније од Михајловца до Слатинског моста биће део једне, како је ми зовемо, Дунавске магистрале, у дужини од 250 километара која иде од Пожаревца до Кусјака. Захвалио бих се огранку ХЕ „Ђердап 2“ и Општини Неготин што су препознали значај овог пута и надам се да ћемо и даље сарађивали заједно за опште добро мештана Михајловца и грађана општине Неготин.“ изјавио је Чермуковић.
ЈП ЕПС Огранак ХЕ „Ђердап“, ХЕ „Ђердап 2“ ове године је финасирала и радове на замени водоводних цеви на релацији Душановац - пумпна станица Кусјак, у дужини од два километра и тиме обезбедило функционисање система у наредних 50 година.