Вести

ДЕВЕТОРО НЕГОТИНАЦА ДОБИЛО УГОВОРЕ ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

Владимир Величковић, председник Општине Неготин уручио је данас, на пријему који је уприличен у малој сали Општине Неготин, девет уговора за самозапошљавање нашим суграђанима који су се одлучили да покрену сопствени бизнис. Честитајући им почетак рада у области приватног предузетништва Величковић је истакао да га радује чињеница да постоји интересовање за за субвенционисање самозапошљавања.
„ Ово је један вид помоћи заинтересованим суграђанима да могу да реализују своје бизнис идеје. Приметио сам да има заинтересованих кандидата који овог пута нису прошли, с обзиром да се тренд подношења захтева за субвенционисањем самозапошљавања приватних предузетника повећава из године у годину. И у току наредне године, уколико се буде појавило још више захтева потрудићемо се да издвојимо средства која су неопходна да се и тим људима изађе у сусрет, и да и они покрену своје бизнисе за које су конкурисали. У делу техничке подршке, у оквиру које би локална самоуправа финансирала сама тај износ, постоји могућност да се и списак профила бизнис планова прошири, како бисмо могли да изађемо у сусрет и грађанима који по овом конкурсу,а имају добар бизнис план, нису могли да се пријаве.“, поручио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
Трогодишњим локалним акционим планом Општине Неготин који је почео са реализацијом ове године, за мере самозапошљавања и обављање стручне праксе из општинског буџета је опредељено два милиона динара.За субвенционисање девет приватних предузетника, у областима производње и услуга, укупно је издвојено 2.250.000 динара, 1,2 милиона из буџета Општине Неготин и 1.050.000 динара из републичког буџета.
„ 2.250.000 динара је добило деветоро предузетника чија је обавеза да у наредних годину дана имају отворене своје предузетничке радње. Оно што је јако добро је да је у овој години, када је у питању самозапошљавање, 38 Неготинаца поднело захтев по републичком конкурсу, а да је 15 добило средства, тако да је укупно уз помоћ Општине Неготин и Националне службе за запошљавање 24 предузетника отворило своје предузетничке радње. То су разне врсте делатности од грађевинске, услужне, кројачке, фризерско-козметичарске, књиговодствене, адвокатура. И овом приликом се показало да је порастао тренд интересовања Неготинаца за самозапошљавање па се надам да ће и у идућој години, с обзиром да је Локални акциони план усвојен од стране Општине Неготин за три године, бити такође издвојено два милиона динара, а као што је рекао и председник Величковић, уколико буде заинтересованих лица за отварање предузетничких радњи да ће Општина Неготин издвојити и додатна средства и помоћи Неготинцима да оснују своје предузетничке радње и крену у свет бизниса.“, истакла је Лидија Начић, директорка Националне службе запошљавања Бор.
На евиденцији Националне службе запошљавања у општини Неготин на посао тренутно чека 1.982 лица од којих је 1.077 жена.
 
Izvor:negotin.rs