Вести

ЈАПАН ПОМАЖЕ НЕГОТИНСКИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР

Донацијом у вредности од 59.024 евра којом је набављено неколико важних медицинских апарата, Влада Јапана је помогла унапређење здравствене заштите у општини Неготин. Примопредаји медицинске опреме данас су присуствовали др Горан Макунчевић, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, Владимир Величковић, председник општине Неготин, Ватару Јокохама, први секретар у јапанској амбасади у Србији и др Кристијан Николић, в.д. директора Здравственог центра Неготин.

На конференцији за новинаре уприличеној у сали Српског лекарског друштва ЗЦ Неготин, на донираној медицинској опреми захвалио се Владимир Величковић, председник општине Неготин:

-Велику захвалност дугујемо јапанској Влади, јапанском народу и Његовој екселенцији амбасадору Имамури Акири, на донацијама које су унапредиле рад две важне институције у нашој општини, Предшколске установе „Пчелица“ и Здравственог центра Неготин. Реч је о реконструкцији кровног покривача и фасаде на згради број 2, Предшколске установе „Пчелица“ која је завршена 2013. године и садашњој донацији, у вредности од 59.024 евра, у медицинској опреми. Верујем да ће у будућности, на обострану радост, наша сарадња ићи само узлазном путањом и да ћемо на тај начин јачати везе између наша два пријатељска народа.

Влада Јапана је у оквиру пројекта ПОПОС, за основне потребе становништва у Србији, неготинској здравственој установи обезбедила савремени ултразвучни апарат, ЕКГ апарат, хирушки аспиратор и инкубатор, у вредности од 59.024 евра.

-Донирана опрема је била хитно потребна и недостатак исте је угрожавао пружање благовремене здравствене заштите. Управо сам обишао здравствени центар и уверен сам да ће ова донација обезбедити побољшање здравствених услуга у општини Неготин и боље услове за рад медицинском особљу у Здравственом центру Неготин. Јапан од 1999. године подржава пројекте које реализују локалне самоуправе, невладине организације, школе и здравствене установе, кроз пројекте за основне потребе становништва. А претходно смо окончали 251 пројекат у областима здравства, образовања, комуналних делатности, заштите животне средине, као и социјалне заштите. Верујем да грађани неготинске општине већ осећају корист, резултат наших донација.- изјавио је Ватару Јокохама, први секретар амбасаде Јапана.

Само кроз пројекте за основне потребе становништа у нашој земљи, Јапан је од 1999. године донирао 16 милиона евра од којих чак седам милиона за здравствену заштиту грађана Србије.

-Ако погледамо задњих десетак и више година, видећемо несебичну помоћ Владе Јапана Републици Србији. Та помоћ се огледала у више облика, да ли је хуманитарна, економска, техничка, у сваком сегменту Јапан је излазио у сусрет Републици Србији. Пројектом од 2001-2002. године, Национални пројекат превенције од рака дојке, Влада Јапана је преко Амбасаде Јапана помогла набавком 30 дигиталних и два аналогна мамографа са опремом и инструментима које је донирала тих година је помогла преко 36 здравствених установа у Србији. Помогли су и едукацију наших здравствених радника. Преко 150 радника едуковало се у Јапану, и то о трошку јапанских грађана . Пројектом ПОПОС од 1996. године, Влада Јапана је преко 16 милиона евра уложила у Србију . Од тих 16 милиона седам милиона је уложено у Министарство здравља и помоћ грађанима Србије у здравственом сектору. То су заиста велике донације и захваљујемо се на свему што су до сада урадили.- изјавио је др Горан Макунчевић, државни секретар Министарства здравља који је данас обишао Здравствени центар у Неготину. Захвалност у своје лично име и у име својих колега, здравствених радника упутио је и др Кристијан Николић, в.д. директора Здравственог центра Неготин.

- Драго ми је што је Јапан препознао мала места и њихове потребе. Као радиолог, знам колико нам значи ултразвучни апарат на коме радимо до 50 прегледа дневно, и апарат је најбољи што може да понуди ултразвучна дијагностика. Драго ми је да Јапан као земља и кадаје било најтеже за њих, за време земљотреса, није престајао да нам помаже. То је народ великог срца и могу да Вам се захвалим од срца.-, рекао је др Кристијан Николић.

 

 

Izvor: MB portal