Вести

ЈОВАН МИЛОВАНОВИЋ-ГОДИНУ ДАНА НА ЧЕЛУ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Јован Миловановић, председник Општине Неготин је поводом прве године од доласка на место првог човека Општине у изјави новинарима, говорио о проблемима и изазовима са којима се сусрео и постигнутим резултатима.

„Задовољан сам стањем у општинском буџету. Спроведене мере штедње у претходних дванаест месеци дале су позитиван резултат. Несметано се одвијају сва плаћања,ниједан наш директни и индиректни корисник није проблематичан сем ЈКП „Бадњево“. Ово предузеће је један велики проблем који ће тражити нашу пуну пажњу наредних месеци. У току је озбиљна кампања сређивања атарских путева на територији општине, инвестирања у месне заједнице што је и било неопходно, формираћемо и тим који ће бавити искључиво њима.

Својим ставом и понашањем остварили смо позитиван утисак код потенцијалних инвеститора што је утицало да представници италијанске компаније „Ригони ди Асиаго“ склопе у уговор о закупу земљишта у државном власништву на коме ће се се бавити органском производњом лешника.Друга површина коју је закупио NTS Food је мања.На путу ка Кобишници може се видети колико је напредовала ова инвестиција за само три недеље колико је било потребно да се среди земљиште, подигну стубови. Брзина којом се одвијају радови говори о озбиљним намерама NTS Food која ће на закупљеном земљишту подићи модеран воћњак јабука. У пољопривредном сектору у претходних неколико месеци десили су се брзи помаци што је изузетно важно за нас. Административне послове урадили смо у задовољавајућем року што је и био предуслов за успешну јавну лицитацију земљишта у којој су учествовали страни инвеститори. Позитивне сигнале у раду општинске администрације, надам се да ће пренети својим пријатељима и партнерима и да ћемо имати још инвеститора у пољопривредном сектору. Ове године планирамо да 2910 хектара понудимо у закуп. Видећемо који део ће бити закупљен, али с обзиром на сва дешавање имам наду да ће већина тог земљишта бити закупљена. „Друга крупна ствар на којој смо радили претходних месеци јесте решавање грађевинске дозволе за изградњу ветропарка на Попадији. . Ту је било запуштео стање и једна потпуна неактивност у протекле четири године. Мојим доласком поново смо покренули овај значајан пројекат. Од јуна прошле године до јануара ове радило се на решавању административних проблема између локалних самоуправа, јер се део прилазног пута налази на територији општине Неготин, а део на територији општине Мајданпек. Ми смо прво решили наше проблеме које смо имали, у виду папирологије и издали грађевинску дозволу за реконструкцију пута и онда смо у сарадњи са администрацијом општине Мајданпек решили и преостали део проблема. Целокупна документација предата је Министарству саобраћаја и инфраструктуре и очекујемо ових дана решавање грађевинске дозволе за цео ветропарк. Шта ће то значити за општину Неготин? Значиће 200 000 евра годишње прихода на име прозводње електричне енергије, повећану привредну активност током изградње ветропарка и ангажовање људи на његовом одржавању по завршетку изградње“

За фунционисање општинске управе важан је тимски рад затим стручност и мотивација која недостаје у овим временима. Претходних неколико деценија разграђивани су држава, институције, образовни систем и систем вредности што је резултирало мањком кадровског потенцијала за вођење важних послова. Свакодневно се суочавам са недостатком стручних и мотивисаних кадрова што кочи решавање проблема и продужује период решавања што усложњава ситуацију у којој се сви налазимо.Наравно да је нешто могло и боље и људи са правом критикују. За неке ствари можемо и сами да извршимо анализу, рецимо Зелене пијаце, где је могло у случају извођача да се поступи и другачије, па би резултат био бржи. Као што смо сам дао изјаву пре неког времена рок је пробијен и извођач је ушао у максималну казну по уговору и сада му је свеједно да ли ће посао завршити за месец дана или за неколико месеци. То је један пример где смо могли боље.. Морам да кажем и да су такви крупни послови површно одрађени, а ми смо их наследили од претходне администрације. Пројекат је јако лош, као и пројекат за реконструкцију зграде у улици Краљевића Марка 2. Он је убачен у буџет за 2015. годину, али сам тек недавно сазнао да је пројектна документација незадовољавајућег квалитета, што би довело до проблема у извођењу радова, пошто је недовољно дефинисана. И опет се враћамо на почетак, да не радимо довољно професионално и несистематично на тим пројектима, а резултат је продужење рокова, незадовољство грађана, додатни утрошак средстава, а највише од свега губитак времена.

Сређивање стања у Комуналном предузећу током ове године и инвестирање у путну мрежу, биће приоритети у наредном периоду. Претходних месеци нисам спроводио корективне мере у овом предузећу јер смо се налазили у периоду грејне сезоне и није било сврсисходно предузимати крупне мере. Стање у овом предузећу је тешко, дугови су велики и тражи једно озбиљно лидерство, једног вођу који је спреман да се суочи са озбиљним проблемима и решава их. У току је конкурс за директора и надамо се да ћемо наћи одговарајућу особу пред којом су немали задаци. Ове године морамо да припремимо и планска документа у свим областима с обзиром да немамо довољно стручно обрађену пројектну документацију. То ће нам однети доста времена, али без тога нећемо моћи да спроводимо оно што смо планирали буџетом. Без обзира на проблеме наставићемо да се понашамо штедљиво и пажљиво и током предстојећих месеци, са циљем да се одржи финансијска стабилност буџета. Немам намеру да започињем нереалне и мегаломанске пројекте које наш буџет не може да испрати“ рекао је Јован Миловановић, председник Општине Неготин.