Вести

Милорад Грчић, први човек ЕПС-а у Неготину

Владимир Величковић, председник Привременог органа Општине Неготин примио је у петак 8. децембра Милорада Грчића, в.д. генералног директора Електропривреде Србије. Разговарало се о унапређењу сарадње локалне самоуправе и Електропривреде Србије.
Потом су, поводом обележавања јубилеја, 40 година од почетка изградње, обишли Хидроелектрану „Ђердап 2“ на којој ће у наредној деценији бити ремонтовано свих 10 агрегата.
„Направили смо план да у наредних десет година, сваке године искључујући и ремонтујући по један хидроагрегат, сваком агрегату продужимо век, модернизујемо га и повећамо му капацитет. Повећање капацитета је планирано за 50 мегавата на „Ђердапу 2“, са 270 на 320 мегавата. Хидроелектране су важне јер улазе у чисту, зелену енергију, важне су због лакшег одржавања и ниже цене коштања производње. Србија иде у том правцу, да кроз хидропотенцијале, кроз ветропаркове, буде раме уз раме са Европском унијом. Мислим да је ово важна привредна тачка и за саму општину и за цео крај. Све што смо започели завршили смо на време, па ћемо и овај значајан пројекат ревитализације завршити без дана закашњења.“ изјавио је након обиласка електране Милорад Грчић.
Од почетка рада 1985.године ХЕ „Ђердап 2“је произвела 44,23 милијарде киловат сати електричне енергије, а за 11 месеци ове године 1,4 милијарде киловат сати, што је за седам одсто више од планираног. Обележавању јубилеја присуствовали су Радмило Николић, директор за производњу електричне енергије ХЕ „Ђердап“, Синиша Матовић, директор ХЕ „Ђердап 2“ са сарадницима, градитељи електране, некадашњи директори, радници и гости.