Вести

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ НАЈАВИО РЕАЛИЗАЦИЈУ ВЕЛИКИХ ПРОЈЕКАТА У ОПШТИНИ НЕГОТИН

Током данашње посете Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потписао је Уговор о извођењу радова на адаптацији бродске преводнице у саставу ХЕ „Ђердап 2“ и најавио обине радове на путној инфраструктури. Уговор о ревитализацији бродске преводнице који је министар Томислав Момировић потписао с Јоаном Гишеом, представником лидера конзорцијума DSD Noel Gmbh вредан је 29 милиона евра.

„Ђердап 2 је симбол достигнућа из неког прошлог времена на који смо поносни, али смо такође поносни и на све инвестиције које смо ми покренули и завршили у претходном периоду. Поред Ђердапа 2, ускоро ћемо кренути са реконструкцијом Луке Прахово, чији је рад од посебног значаја за пословање РТБ Бора и Индустрије хемијских производа у Прахову, а такође уговорићемо и почетак радова на вађењу потопљене немачке флоте из Другог светског рата. Неготин ће ове године постати једно од највећих градилишта у Европи, посебно када је у питању водна инфраструктура. Влада Србије је одлучила да после вишедеценијског запостављања саобраћајне и лучке инфраструктуре на Дунаву, покрене инвестиције које ће из корена променити водни саобраћај у земљи, јер ће Србија инвестирати пола милијарде евра у развој водног саобраћаја и водних коридора“, изјавио је министар Томислав Момировић након потписивања уговора о извођењу радова на адаптацији бродске преводнице у саставу хидроелектране „Ђердап 2“.

Реконструкцијом преводнице на ХЕ „Ђердап 2” добиће се ефикасан систем превођења пловила уз значајно мањи број и трајање непредвиђених застоја и прекида пловидбе. Трошкови одржавања биће 30 одсто мањи него сада, а биће и већа безбедност рада бродске преводнице. Такође, енергетска ефикасност опреме повећаће се за 50 одсто.

„Ово је пројекат који је значајан не само за нашу општину и нашу земљу већ и за целу Европу, јер ће се овом инвестицијом даље развијати и потенцијали овог краја.“, истакао је овом приликом председник општине Неготин Владимир Величковић.

Током посете Неготину министар Момировић је, у пратњи Владимира Величковића, председника Општине Неготин и Богдана Гугића, заменика председника Општине, обишао радове у Прахову и најавио радове на државним путевима ка Клокочевцу и граничном прелазу Мокрање.

„Чини ми се да нигде нисмо инвестирали у путну инфраструктуру, у државне путеве I и II реда као у источној Србији. Заиста нам је стало да овде вратимо привреду, да вратимо економски живот и зато за месец дана а можда и брже крећу радови на путу Неготин- Клокочевац, у дужини од 32 км. То је јако важан путни правац. Све радимо да бисмо довели инвеститоре, да бисмо створили услове, не само да људи остану већ да се и људи врате и видећете шта ће се у наредним годинама десити Неготину и целом окружењу.“ изјавио је министар Момировић.

Ускоро ће почети радови на реконструкцији државног пута IБ реда бр. 35, Неготин - гранични прелаз Мокрање, у дужини од 13 км. Вредност радова износиће око 600 милиона динара.