Вести

ОБЕЛЕЖЕН 12. МАЈ - ДАН ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Доделом мајске награде и признања заслужним појединцима и колективима обележен је 12. мај- Дан општине Неготин. Свечаности су присуствовали, изасланик Александра Вучића, председника Републике Србије, Верица Лазић, саветник председника за социјална питања и здравство, затим Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Милан Мацура, помоћник министра рударства и енергетике, Ивајло Кашканов, саветник у амбасади Републике Бугарске у Србији,мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа, председници и представници градова и општина Борског и Зајечарског округа, Беле Паланке, представници републичких и општинских институција, јавних и приватних предузећа, удружења, месних заједница, културног и друштвеног живота нашег града.

Обраћајући се присутним званицама председник Општине Неготин, Владимир Величковић је истакао:

„Вирус корона нас је променио и учинио опрезнијим у настојањима да заштитимо здравље и животе. Није било лако. Последице осећају многи од нас који су успели да победе вирус, али посебно породице оних који ту битку на жалост нису добили. Надам се да смо лекцију о здрављу које се сетимо само када је оно угрожено, сада савладали.

Велику захвалност дугујемо онима који су у борби против  Ковид-а 19 поднели највећи терет, а то су здравствени радници, али и људи и предузећа који су били укључени у процес организације, снабдевања, помоћи нејакима, али и процес заштите, то јест вакцинације становништва. 

Општина Неготин је у претходном трогодишњем периоду, поред доношења важних одлука које ће унапредити наше привредне потенцијале, успела да начини помак у многим областима, посебно када је реч о побољшању путне инфраструктуре. Као једној од најпространијих општина у земљи са изузетно великом путном мрежом није лак посао одржавати, а посебно реконструисати улице и путеве у граду, и 39 месних заједница. Успели смо да уз подршку државе, посебно председника Александра Вучића, који се заложио за побољшање путева у источној Србији, обновимо  најважнији путни правац Зајечар – Неготин, у дужини од 32 километра. Издвојићу и реконструисани путни правац од Неготина до румунске границе, у дужини од 6 километара, чије уређење је завршено прошле године, три километра локалног пута Штубик–Малајница и 3.300 метара уређене деонице према Мокрању и Мокрањским стенама. Радили смо контиунирано на ревитализацији  улица у граду и свим селима.

У  рехабилитацију путне инфраструктуре на територији наше општине Неготин, локална самоуправа и Република Србија у претходних пар година уложиле су близу милијарду и по динара.

Желим да нагласим да је почела и припрема најављене реконструкције путног правца до граничног прелаза Мокрање са Републиком Бугарском, у дужини од 13 километара, што је један од доказа да најављене планове и испуњавамо. Очекује нас и ревитализација деоница ка Брзој Паланци као и преко Клокочевца до Неготина.

Много тога нам тек предстоји.

Нећу вам одузимати време спомињањем сваке инвестиције јер би то потрајало, али најважнији пројекти заслужују пажњу свих нас. Сложићете се, да су наши потенцијали пољопривреда и туризам. Једна смо од ретких општина која континуирано, кроз аграрни буџет, помаже пољопривредницима наше општине у многим областима. Кроз комасацију у тимочком делу општине и пројектом за будућност – наводњавањем неготинске низије, унапредићемо наше пољопривредне капацитете. Као општина  не можемо постићи велике резултати без оснажених, успешних појединаца и колектива, и надамо се да ће године пред нама показати, да смо улагањем у  пољопривреду и оснаживањем пољопривредника изабрали прави пут.     

Од капиталних пројеката који ће унапредити животни стандард наших грађана, променити значајне ставке у личној карти наше општине, а који захтевају изузетно велику припрему, издвајам пројекат од државног значаја, Индустријско-хемијски парк у Прахову. Изградња нове брзе саобраћајнице, у циљу саобраћајног повезивања индустријског комплекса у Прахову, са државним путем првог Б реда, број 35, повећање капацитета Луке Прахово, утицаће на долазак инвеститора, запошљавање око две хиљаде радника, уз индиректно запошљавање, развој малих и средњих предузећа и значајан раст буџета општине Неготин. 

Обимна документација за уређење Неготинских пивница је припремљена и очекујемо почетак радова које ће, у оквиру пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам, спроводити Немачка савезна  организација за сарадњу ГИЗ. Уређењем пивница, које се реализује уз велику подршку наше државе и председника Александра Вучића, коме желим да посебно захвалим на показаном разумевању и визији развоја Истока Србије, наши туристички потенцијали биће унапређени и видљивији, посебно стварањем регионалне туристичке понуде која ће само потврдити већ одличну сарадњу градова и општина у окружењу.      

Равномерно смо и домаћински, улагали у образовање, социјалну заштиту, развој спорта, културе и туризма и тако ћемо наставити. Брига о људима, функционисању града и сваког села је наш приоритет. Много је проблема, захтева, жеља и очекивања. Решавамо их у оквиру наших  могућности, што ће надам се, уз долазак инвеститора и убрзани развој, постати једноставније и брже.

Драги моји суграђани, живот је једна велика борба. Иако нам се у неком тренутку учини тешком, вреди наставити. Путеве бирамо сами и веома је важно да на изабраном путу помогнемо, а не одмогнемо и уколико је могуће оставимо траг за памћење. Сваки ваш успех, напредак, доброчинство је победа којој се радујемо и увек ће имати нашу подршку. 

Честитам свим награђеним појединцима,  колективима, посебно деци и младима који су нас највише обрадовали својим успесима. Надам се да ће данашња признања бити подстрек за постизање још бољих резултата.

Захваљујем на подршци нашој држави, свим грађанима, сарадницима, институцијама, предузећима, удружењима на сарадњи.  Надам се да ћемо у наредним годинама сви заједно бити још успешнији. 

Драги суграђани, срећан нам празник!