Вести

ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА НЕГОТИНА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У недељу 21. октобра Општина Неготин је парастосом погинулима, полагањем цвећа на Споменик ослободиоцима, изложбом у галерији Дома културе и свечаном академијом обележила велики јубилеј- век од ослобођења у Првом светском рату. Помен жртвама у Првом светском рату у централном градском парку служио је епископ тимочки, Господин Иларион уз саслужење неготинских и свештеника Војске Србије. Цвеће на Споменик ослободиоцима положиле су делегације Општине Неготин, нистарства одбране, Историјског архива и Музеја Крајине, неготинског СУБНОР-а, организација Резервних воних старешина и Цивилних ратних војних инвалида. У галерији Дома културе отворена је Изложба под називом „Стогодишњица ослобођења Неготина у Великом рату“ која се састоји од фотографија и докумената који описују почетак, ток и завршетак Првог светског рата, са посебним акцентом на XIII пешадијски пук "Хајдук Вељко" и на догађаје везане за ослобођење нашег града.

На свечаној академији посвећеној великом јубилеју у свом обраћању присутнима Владимир Величковић, председник Општине Неготин да је наша обавеза да чувамо успомену на наше ослободиоце и да будемо достојни њихове успомене.

„Ако је историја учитељица живота морамо извући поуке из вишевековног страдања нашег народа. Морамо бити мудри и победе низати и на другачијем терену. Вођени чашћу и храброшћу наших предака које су саставни део нашег бића, у XXI веку, окренути будућности, не смемо дозволити да будемо обезхрабрени јер то није у нашем генетском коду. Уздигнуте главе наставићемо да нижемо победе достојанствено, на свим пољима, као земља паметних људи, врхунских стручњака и спортиста, спремна за договор и нова достигнућа. Вредности - самопоштовање, слободарски дух, заједништво и рад, наше су водиље.“ поручио је председник Величкоивћ.

У програму су учествовали Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин који је говорио историјском тренутку ослобађања Неготина од стране јединице коњичке коњичке бригаде и мароканске војске, предвођене генералом Жуином Гамбетом, ученици Неготинске гимназије и Уметничке школе..