Вести

Обнављање водоводне мреже од Душановца до пумпне станице Кусјак

Радове на реконструкцији водоводне мреже у Душановцу, који су почели су 11. јула а трајаће до 20. септембра, обишли су данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Радмило Николић, директор за производњу енергије ХЕ Ђердап, Синиша Матовић, директор ХЕ Ђердап 2 и Мерлина Селенић, помоћница председника за развој месних заједница,.
„Примарно овај систем је изграђен с основном наменом да се обезбеди снабдевање водом главног објекта ХЕ „Ђердап 2“, односно за хлађење генератора, гашење пожара на главном објекту и снабдевање водом за пиће насеља Душановац. Ово је прва етапа реконструкције којом је предвиђена замена око два километра цеви на релацији Душановац - пумпна станица Кусјак, новим пластичним цевима. које ће обезбедити функционисање система у наредних 50 година. Вредност радова је 11.331.670 динара, без пдв и цео износ је обезбедило ЈП ЕПС Огранак ХЕ „Ђердап“. Извођач радова је фирма „Пословност“ Ниш.“ изјавио је медијима Радмило Николић, директор за производњу енергије ХЕ Ђердап.
Хидроелектрана „Ђердап“ Кладово изградила је објекте водоснабдевања „Барбарош“,каптажу изворишта Барбарош, резервоар воде на Кусјаку, резервоар питке воде за Неготин, разводну мрежу у селу Душановац укупне дужине 5. 654 метра, цевовод за Неготин чиме је пре три деценије, обезбеђено снабдевање водом за пиће насеље Душановац, до 10 литара у секунди а остатак воде се користи за снабдевање града. Цео пројекат је урађен од азбестних цеви с роком трајања до 30 година. Како рок експлоатације водоводне мреже истиче, а услед слабљења долази до честих процурења у систему неопходно је да се део цеви замени новим.
Председник Владимир Величковић је истакао значај спроведених радова које као инвеститор изводи ХЕ Ђердап.
„Пре свега се захваљујемо компанији Ђердап на њиховом разумевању за наше локалне проблеме. Заменом ових цеви користи ће имати и ХЕ Ђердап, али и мештани Душановца и становници Неготина, јер је овај извор у систему градског водовода. Ми са ХЕ Ђердап имамо изванредну сарадњу и планирамо још неколико заједничких пројеката. До краја године асфалтираћемо километар пута од Михајловца према Кусјаку, а разговарамо и о пројектима које ћемо реализовати у наредним годинама.“ – изјавио је председник Општине Неготин Владимир Величковић.
ЕПС Огранак ХЕ „Ђердап“ је и овим путем показао да је друштвено одговорна компанија и да је у сваком тренутку спремна за помоћ локалној самоуправи. Планом је предвиђена да се у наредним годинама уради и реконструкција остатка водоводне мреже у дужини од 6,100 метара.