Вести

ОПШТИНА АТРАКТИВНА ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

Много је предела у Републици Србији која на свом подручју имају природна богатства и потенцијале за развој разноврсних привредних делатости, а нису довољно искоришћена. За Општину Неготин се са сигурношћу може рећи да заиста има шта да понуди будућим инвеститорима и туристима - плодно пољопривредно земљиште,за развој виноградарства ратарства и сточарства,ловишта, затим богато културно-историјско наслеђе, археолошка налазишта,културне манифестације - Мокрањчеви дани. Неготин има и добар географски положај. Налази се на тромеђи између Србије, Бугарске и Румуније, а излазећи на обале међународног коридора 7 има одличне услове за речни транспорт јер је у Прахову пристаниште и лука која повезује, преко транспортне мреже Румуније и Бугарске, Источну Европу и Блиски Исток што је добар предуслов за долазак инвеститора.О томе да ли ће у будућности, поред свих недаћа које су донеле поплаве ,ова општина поново бити привлачно пословно окружење за инвеститоре, разговарамо са дипломираним инжењером електротехнике Јованом Миловановићем, председником Општине.

За председника Општине Неготин изабрани сте 15.маја, када су нашу земљу захватиле катастрофалне поплаве, јесте успевали да решавте и текуће општинске послове?

И наша општина,као и многе у Србији, имала је штете од поплава. Радили смо даноноћно, јер превентивне мере које су могле да умање штете нису предузимане предходних деценија.Истовремено смо морали да обављамо текуће послове , а додатно нам је отежавало и чињеница што смо првих месеци радили без начелника Општинске управе, неки рокови за извршавање конкретних активности су истицали. Истекао је и уговор о линијском аутобуском превозу, уговори о сарадњи са медијима, није била расписана јавна набавка за чишћење сеоских депонија и низ других проблема који нису могли да чекају, јер смо морали спровести неопходне законске процедуре.Велики проблем су нам правили пси луталице, због чијих су уједа грађанима из буџета на име одштете исплаћивани милионски износи.

Колике је штете од поплаве имала општина Неготин?

Мој први радни дан на месту председника општине почео је увођењем ванредне ситуације због поплава које су 15. маја угрозиле нашу општину, уз теренски обилазак и интервенте радови на одбрани и спречавању настајања веће штете у општини. Општина Неготин је велике штете претрпела после поплава које су нас крај погодиле у три наврата. У мајским је 90 одсто штета било у пољопривреди, а у септембарским тај проценат је забележен на инфраструктурним и грађевинским објектима. Током септембра поред села, што је био случај у мају, плављен је и сам град. Однети су мостови, делови путева. Прорадила су и клизишта. Штету су претрпела и јавна предузећа и привредни субјекти.Штета у мајским поплавама била је нешто изнад 67 милиона динара, док је током септембра износ био далеко већи, преко 124 милиона динара. Предузели смо мере које нису рађене у предходном периоду и евентуалне, наредне обилне падавине спремније ћемо дочекати. После неколико деценија очистили смо више речних корита и канала у дужини од неколико километара. Интервентно је, за два дана изграђен насип у дужини од километар и по у селу Радујевцу, коме је Дунав претио да поплави у мају ове године. Највећи обим послова урађен је у Мокрању, чишћењем и проширењем корита Сиколске реке која је направила велику штету у мајским поплавама. Интервентни радови на отклањају препрека, чишћењу, проширењу речних корита и канала уследили су након бујичних поплава које су погодиле трећину територије општине у септембру. Потопљено је десетак села и већи део града. Очишћена су корита река и у селима Уровици, Слатини, Дупљану, Мала Каменици, Душановцу, Самариновцу и канали на Радујевачком путу и код насеља Градиште у граду. Буџетом за идућу годину планирамо средства за ове намене, што се до сада никад није чинило. Предстоји нам још доста посла у овој области имајући у виду да су корита, канали и пропусти услед вишедеценијског немара у запуштеном стању.

Да ли сте за шест месеци, од када сте изабрани за председника, успели да завршите и друге послове, сем санирања последица од поплаве?

Успели смо да решимо велики број проблема, а неки се још увек решавају због процедура за чије је спровођење потребан дужи временски период. Затекао сам и започете пројекте чији су рокови за завршетак истекли. Највећи је Зелена пијаца чија вредност прелази 137 милиона, а на којој је мало тога урађено. После спроведених јавних набавки приступили смо чишћењу сеоских депонија и збрињавању паса луталица. Набављено је сто нових контејнера за одлагање смећа. Уз то смо радили на реализацији пројеката започетих у претходном периоду.Приведени су крају пројекати “Рука која помаже” И “Дунавска кућа меда”. Ових дана завршен је објекат у центру Неготина који ће користити пчелари. У завршној је фази и Зелена пијаца, чија је изградња текла уз много потешкоћа. Иако стање буџета није било на завидном нивоу успели смо да реконструишемо водоводну мрежу у неготинском насељу Растока које је добило и 1 100 метара новог асфалта. У поправку локалних путева и улица у граду уложено је око 47 милиона динара нове асфалтиране улице добило је и насеље у близини пијаце. Вредност нових улица износи око 23 милиона.

Општина има добре услове за развој привредних активноисти јесу ли оне довољно искориштене?

Највећи проблем у општини Неготин је незапосленост. Чинимо напоре како би економски ојачали наш крај. Организовали смо сајам запошљавања у сарадњи са Националном службом за запошљавање и у виду субвенција незапосленима и послодавцима, за отварање нових радних места, издвојили 5 милиона динара. Општина Неготин подстиче и пољопривредне произвођаче и они су ове године добили 23 милиона динара. Реч је о 330 пољопривредних газдинстава. Пажња је приликом расподеле средстава била посвећена и развоју руралног туризма.И ове године смо заинтересованим закупцима на јавним лицитацијама у закуп дали државно пољопривредно земљиште,око 653 хектара, од чега је фирма Биолеска закупила близу 190 хектара за органску производњу лесника. Развојни потенцијали општине Неготин су пољопривреда,имајући у виду да имамо преко једног хектара обрадивог земљишта по глави становника, добре али и све услове за остваривања добрих приноса готово свих пољопривредних култура. Крајина је одувек била позната, а и данас то јесте, по квалитетном вину и бележимо позитиван помак у овој грани пољопривреде а један од наших винара (винарија Матаљ) добитник је и високог признања за квалитет свог вина, што потврдјује да поново можемо као некада давно бити у самом врху по квалитету нашег вина јер наше поднебље је изузетно погодно за развој виноградарства и винарства.Друга развојна шанса је енергетика и у току је реализација пројекта фарме ветрогенератора у Плавни Ват енергије из Новог Сада. Предвиђена је изградња инфраструктурног комплекса за производњу електричне енергије из енергије ветра,снаге 45 МW. У нашој општини ради и хидроелектрана Ђердап 2 а Дунав као река која протиче кроз нашу општину такође је значајан развојни потенцијал.

Колико је Неготин и привлачан за туристе?

Општина Неготин обилује и природним лепотама а једна од њих –камене капије Прерасти у Вратни недавно је Уредбом Владе Републике проглашена спомеником природе, прве категорије, од националног, односно изузетног значаја. Овај природни феномен је само део туристичке понуде Неготинске Крајине а туризам је такодје значајан развојни потенцијал. Привлачна туристичка дестинација неготинске општине су и пивнице у Рајцу,Рогљеву и Смедовцу. Реч је о јединственим каменим винским насељима подигнутим на местима ван насеља, у којима се већ два и по века справља и чува вино. Из тих подрума у прошлости су се вина извозила у иностранство. Поднебље и клима овог краја слични су онима у француским винским крајевима.Ови вински подруми су сами по себи атрактивни и као такви под заштитом су као културно добро. Пивничка насеља и сада иако неуредјена због небриге предходних деценија, посећују туристи из целог света и зато је неопходно предузети мере на њиховом уређењу. Приводи се крају израда Плана детаљне регулације пивница у Рајцу и Рогљеву и пројеката израде водоводне и канализационе мреже који су предуслов за конкурисање код иностраних фондова. Да смо озбиљни у овим намерама потврдили смо и доношењем Одлуке о додели посебног статуса комплексу Рајачких пивница. Чинимо напоре да пронадјемо начин да их уредимо јер је реч о одрживом пројекту чијом би се реализацијом развио овај део Србије. Поменуо сам тек део богате туристичке понуде Неготинске Крајине а недавно смо Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре послали предлог да у стратегију воденог саобраћаја уђу и доградња и уређење пристаништа Кусјак и Михајловац за путнички саобраћај.

Већ дужи низ година организујете фестивал међународног карактера “Мокрањчеви дани”

Централни културни догађај у Неготину ове године протекао је у сенци поплава али без отказивања иједног програма. У години у којој обележавамо стогодишњицу од смрти најзначајнијег композитора у Србији, фестивал “Мокрањчеви дани”, и ове године је окупио бројне љубитеље и поштоваоце Мокрањчевог дела и већ су почеле припреме за наредни, који ће бити јубиларни,односно 50-ти по реду.

Од коликог су значајна признања која су додељена општини Неготин?

Општина Неготин добила је ове године НАЛЕД-ов сертификат као општина са повољним пословним окружењем и "Филм Фриендлy" сертификат као партнер у пројекту "Припремање Дунава за главну улогу у филмовима", а на основу базе потенцијалних локација за снимање филмова.Ови сертификати су значајни за опстину Неготин као подстрек да уложимо максимални напор да у пракси потврдимо да смо заиста повољно пословно окружење,атрактивно за инвеститоре.

Јованка Матић

Извор: НИН децембар 2014.

http://negotin.sns.org.rs/galerije/opstina-atraktivna-za-investitore