Вести

ОПШТИНА НЕГОТИН ПОТПИСАЛА УГОВОРЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ДВА ПРОЈЕКТА У ВРЕДНОСТИ ОД БЛИЗУ 10 МИЛИОНА

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине потписала је у петак 18. марта уговоре са представницима локалних самоуправа за реализацију пројеката замене котларница у јавним установама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм Србије, у циљу унапређења квалитета ваздуха. Министарство заштите животне средине ће кроз два конкурса суфинансирати укупно 47 пројеката, а уговори су потписани за подршку реализацији 41 пројекта у 35 локалних самоуправа.
Општина Неготин је потписала уговоре за реализацију два пројекта, за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката набавке, замене реконструкције и санације котларница за грејање као и пројекат замене котлова на чврсто гориво са котловима на пелет. Укупна вредност пројекта „Реконструкције котларнице зграде О.Ш. “Бранислав Нушић” Уровица, уз учешће надлежног министарства од 2.800.000 динара и локалне самоуправе од 1.951.833,3 динара (41,08%) динара, износи 4.751.833,30 динара, док укупна вредност пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора у 2022. години износи 5.000.000,00 динара, од чега Министарство обезбеђује 4.000.000,00 динара, а општина Неготин 1.000.000,00 динара. Пројекат се односи на замену котлова на чврсто гориво са котловима на пелет.
„Ови пројекти су изузетно важни, јер ће омогућити прелазак на еколошки прихватљивије енергенте, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха широм земље. Кроз два конкурса определили смо укупно 350 милиона динара, а средства ће бити пребачена одмах након потписивања уговора. Циљ је да замена котлова крене одмах по завршетку грејне сезоне. Желим да захвалим свим општинама и градовима на изузетној сарадњи и што су ове године били спремнији него претходне. Драго ми је што показују велико интересовање да донесу еколошки пројекат у своју локалну заједницу.“ изјавила је министарка Ирена Вујовић.
Министарство заштите животне средине је прошле године први пут расписало јавне конкурсе за суфинансирање замене котлова у топланама и јавним установама, као и ложишта у домаћинствима.



Izvor:Ministarstvo zaštite životne sredine, opština Negotin