Вести

Oтворени јубиларни 50. Мокрањчеви дани

У Неготину су отворени јубиларни 50. Мокрањчеви дани. На свечаном отварању присутне госте поздравио је Јован Миловановић, председник Oпштине Неготин.

"Ваше преосвештенство, уважени представници Владе Републике Србије, ваша Екселенцијо, поштовани гости, даме и господо, драги суграђани

Пре педесет година подигнута је прва фестивалска застава у част најпознатије музичке личности са ових простора. Пола века касније захваљујући поштоваоцима Мокрањчевог дела, уметницима, нашим суграђанима, 11-ог септембра 2015.године с поносом и посебним пијететом подижемо 50-ту заставу и славимо велики јубилеј, пола века трајања празника уметничке музике, фестивала “Мокрањчеви дани”. Неготин је уз подршку Министарства културе, бројних донатора, спонзора, пријатеља, током одржавања фестивала посетило хиљаде и хиљаде уметника и културних посленика из земље и иностранства. Сведоци смо, уз колико је труда, умешности, ентузијазма, добре воље, фестивал временом стасавао.У петој години одржавања превазишао је локални ниво а у годинама које су уследиле прерастао границе наше земље и већ годинама негује међународни карактер. Заједно са фестивалом, град се развијао и са пуно пажње неговао и чувао своја културно-историјска обележја на која смо изузетно поносни.

Неготин је један од ретких мањих градова који се може подичити великанима који су својим делима задужили Србију и свет. Хајдук Вељкова Крајина је изнедрила Ђорђа Станојевића, научника који је осветлио Србију, Јована Мишковића изузетног војног стратега, Драгишу Стојадиновића, Стевана Стојановића Мокрањца који нас окупља сваког септембра. Композитора, педагога, диригента, родоначелника хорске музике, уметника чије су композиције уткане у културно и музичко наслеђе наше земље и чији је музички опус отворио велика врата европских метропола и уметничког света, који нас посећује из године у годину.

У прилици сам да се захвалим свима, који су претходних 50 година својим доприносом, учешћем у организацији, програмима, пружањем подршке фестивалу или посећивањем програма, спознајом изузетног значаја одржавања светковине, учинили Мокрањчеве дане трајним и постали део музичке историје наше земље.

Ове године нашу општину походиће више од хиљаду гостију. Поред наших уметника и културни посленици из Русије, Грчке, Румуније, Бугарске, Турске, земаља у којима је Стеван Стојановић Мокрањац гостовао са Првим београдским певачким друштвом, представљао дух српског народа.

Својим чињењем, наш Мокрањац, Неготинац, културни амбасадор Србије, уметник европских и светских размера задужио нас је за сва времена. Одавање поштовања великану наш је заједнички задатак.

Јубиларни, 50-ти Фестивал поред локалне самопураве, подржали су Министарство културе и информисања, Министарство туризма, трговине и телекомуникација Владе Републике Србије, Делегација Европске уније у Србији, донатори, спонзори, медији, пријатељи. У име Неготинаца захваљујем свима који су помогли да златни јубилеј Мокрањчевог фестивала обележимо на што достојнији начин.

Неготину и Србији честитам јубилеј и желим успешне Мокрањчеве дане."

Вече је настављено традиционалним натпевавањем хорова.