Вести

Посета министра Бранислава Недимовића Неготину

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде посетио је у недељу 3. децембра неготинску општину. Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин, Мирослав Кнежевић, начелник Борског округа и Мерлина Селенић члан Привременог органа су на почетку посете министра Бранислава Недимовића упознали са најуспешнијим пчеларским друштвом на територији оба округа Друштвом пчелара „Хајдук Вељко“. Чланови овог удружења упознали су министа Недимовића се са радом удружења и проблематиком с којом се сурећу у свом раду. Пчеларска организација представља једну од најквалитетнијих и најбољих организација у области пољопривреде.
„ Волео бих да и у другим врстама пољопривредне производње имамо оваква удружења као што имамо у пчеларству посебно у удружењу које егзистира у Неготину. Министарство Владе Србије у задње две три године нарочито је бацило акценат на пчеларство, повећало давања, сваке године свако ко има кошнице има субвенције 720 динара по кошници, 86 посто субвенција је исплаћено до сада а у наредним данима ће бити исплаћено све до краја. То у новцу износи 6 милиона евра за кошнице плус на све то држава финансира и набавку опреме, плус за младе пољопривредне произвођаче до 40 година даје грантове за успостављање пољопривредне производње. Колико је то кошница могу они слободно рећи колико могу набавити за износ од 9 хиљада еура али тим новцем може сигурно да се успостави једна пристојна пољопривредна производња. Пчеларство врло често схватају у Србији да је то хоби, да је то нешто успут или слично. Мед је један од производа који је најпродаванији српски производ али имамо ту још производа на којима можемо и морамо радити која нису до сада била препозната од стране регулативе. То је наш посао и ми ту морамо изаћи у сусрет произвођачима.“ изјавио је министар Недимовић.
Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин од 15 удружења у Борском и Зајечарском округу која окупљају 625 чланова, има 157 чланова. Од 40.000 кошница у оба округа у Неготину има 11.950 кошница.
Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде владе Републике Србије у пратњи Владимира Величковића, председника Привременог органа општине Неготин, Мирослава Кнежевића, начелника Борског округа и Мерлине Селенић члана Привременог органа присуствовао је и манифестацији „Дани јабуке“ у Карбулову.
„Радује што ове године, у овом крају није било раног мраза и што је производња добра и што су количине биле добре, али то не треба да нас завара и уљуљка. Ми сваке године, подржавамо набавку противградних система, комплетних система за наводњавање, што индивидуалних, значи свако ко буши свој бунар, помоћи ћемо му са 50 посто средстава да избуши бунар, да набави пумпу, да развуче систем за наводњавање, исто тако за набавку механизације за обрађивање воћњака, за противградне мреже. Дајемо средаства и за садни материјал, до 3.000. 000 динара по газдинству, дакле све оно што је неопходно да би се један воћњак засадио. Исто тако и у виноградарству. Дајемо доста за опрему која је неопходна касније код чувања, складиштења, прераде, то је све што радимо и о томе могу доста да причам. Такође субвенционишемо и премију на осигурање, 40 одсто, ако неко жели да осигура свој засад јабука. Оно што је потребно у овако малим срединама јесте разговор са људима. Треба ширити причу, јер људи не знају које све могућности имају и на које подстицаје треба да рачунају.” рекао је на отварању манифестације у Карбулову Братислав Недимовић, министар пољопривреде.
Приликом посете министра Недимовића Неготину доста је било речи о потенцијалима које има наша општина и начину како их искористити, рекао је Владимир Величковић, председник Ппривременог органа.
„Желим да изразим велико задовољсто што је министар Недимовић нашао време да обиђе нашу општину, имајући у виду да су пољопривреда и туризам ресори који су нама најбитнији. Његово интересовање, резулатирало је не само доласком и посетом нашем граду и општини, већ озбиљним разговорима и идејама које можемо да реализујемо уз помоћ Министарста пољопривреде. Договорили смо се да нам министарство изађе у сусрет у изради и реализацији пројеката с обзиром да је пројектна документација наша слаба тачка, не само у пољопривреди већ и у осталим сферама. Доста смо говорили о потенцијалима све у циљу да бисмо што више помогли нашим грађанима, директно пољопривредницима, да ли је у питању воћарство, виноградарство, пчеларство иостали видови производње. Имамо пружену руку само то треба што боље да искористимо. Порука свим људима је да се организујте у смислу онога штоа треба преко локалне самоуправе да стигне до министарства. Објашњавали смо грађанима, произвођачима, да су они ти који морају да покажу и покрену иницијативу а локална самоуправа је мост ка министарству и то је шанса за све.“
Министар Недимовић је посетио и плантажу лешника породице Владејић на Кусјаку и Рогљевачке пивнице где је разговарао са окупљеним произвођачима грожђа и вина.