Вести

Потписан уговор са италијанском компанијом "Rigoni di Asiagio"

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављeвић Бошковић потписала је у уторак 13.01. Уговор о закупу пољопривредног земљишта за органску производњу лешника, на 190 хектара у општини Неготин, са италијанском компанијом „Rigoni di Asiagio“. Укупна вреднoст инвестиције износиће од 20 до 30 милиона евра.

Поздрављајући присутне на свечаности приређеној у сали СО Неготин, Јован Миловановић, председник Општине Неготин је између осталог истакао да Неготин потписивањем уговора постаје део органског производног и прерађивачког ланца.

„Веома сам захвалан што су господин Андреа Ригони, генерални директор и италијанска компанија „Rigoni di Asiagio“ одлучили да инвестирају у неготинску општину, улагањем у вишегодишње засаде лешника и органску производњу. Ово је добар сигнал и подстрек и другим иневститорима органске производње која је у успону и којој се окрећу поборници здравог начина живота. Посебну захвалност дугујемо министарству пољопривреде и заштите животне средине и министру професору доктору Снежани Богосављевић Бошковић на подршци и изузетној части коју нам указује данас, потписивањем овог веома важног документа у Неготину, који ће у годинама које следе, препознавати поред нашег бренда, чувеног крајинског вина и по производњи органске хране. Ово је леп дан за неготинску општину и њене грађане и почетак успешне и дугорочне сарадње са компанијом „Rigoni di Asiagio“.

Италијанска компанија "Rigoni di Asiagio“ планира да у будућности закупи 3.000 хектара. Компанија планира да у будућности закупи 3.000 хектара на том подручју, а почетни уговор о закупу пољопривредног земљишта у дрржавној својини данас су потписали генерални директор те компаније Андреа Ригони и министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је указала на значај ове инвестиције за целокупну српску пољопривреду, подсетивши да је ширење органске производње у Србији и један од стратешких циљева. Ова инвестиција је значајна и за локалне произвођаче који ће бити у прилици да уз кооперацију шире и своју органску производњу. Министар пољопривреде је навела да је осим ширења засада, планирана и изградња прерађивачких капацитета на нашем подрућју и извоз производа са ознаком географског порекла у Европу и свет.