Вести

ПРИЗНАЊА УПРАВНОГ БОРСКОГ ОКРУГА НАЈБОЉИМ КОМПАНИЈАМА

Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин присуствовао је свечаности поводом доделе плакета за допринос унапређењу привредног амбијента на територији Борског управног округа која је организована у седишту Борског управног округа у Бору. Пријему су поред представника компанија, присуствовали су и градоначелник Бор Александар Миликић и председници општина Кладово и Мајданпек, Саша Николић и Драган Поповић.
„Савет је, након анализе стања привреде и економије на територији Борског округа, закључио да је сарадња са ове три компаније једна од најбитнијих за економски и општи развој Борског округа. Такође, закључили смо да њиховом делатношћу доприносе и целој земљи. Serbia Zijin Copper је највећи извозник у Републици и запошљава око 6.000 радника. Приде, реч је о одговорном партнеру у друштвеном животу наших општина. “Еликсир” из Прахова је фирма која је у претходном периоду успела да запосли више од 300 људи са територије општине Неготин и постане велики добротвор. У Хидроелектрани “Ђердап”, вишедеценијском партнеру општине Кладово производи се 22 до 25 одсто електричне енергије за целу Србију. Због тога су, поред осталог, ове три компаније од изузетног значаја за Борски управни округ и наши су партнери и у добру и у злу. Борски округ је најисточнији део Србије, али се захваљујући њиховом раду, али и раду председника општина и градова где компаније имају седиште, он од остатка Србије издваја по изузетним економским резултатима. Ми са истока смо они који дају сунце целој Србији, тамо смо где теку злато, бакар, али и добро вино, а пре свега смо добри људи и домаћини „ поручио је мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа.
Плакету за допринос унапређења привредног амбијента, испред компаније „Еликсир“ из Прахова, примио је Бранко Марковић, заменик директора друштва за корпоративне послове који је нагласио да је „ИХП Прахово“ дете компаније „РТБ Бор“ које компанија „Еликсир“ преузима 2012. године у врло лошем стању, али са почетним великим улагањем у унапређењу технолошког процеса и модернизацији постројења, запошљавањем нових радника, данас остварује позитиван резултат, између осталог и због примарне потребе хемиског процеса неутралисања сумпорне киселине из „Serbia Zijin Copper“ из Бора.
„Од иницијалних 220 радника, у овом тренутку, „Еликсир“ запошљава 1000 радника, са тенденцијом раста због изградње хемијско-технолошког парка заједно са Владом Републике Србије, која је овај пројекат прогласила стратешким значајем за Борски управни округ и Републику Србију. Завршен је план детаљне регулације Луке Прахово са значајним повећањем капацитета. Главни задатак компаније је да заједно са локалном самоуправом Неготин, створи боље услове за рад и животно окружење свих становника локалне заједнице, уз друштвену одговорност и улагање у културу, спорт, здравство, просвету и инфраструктуру.“ изјавио је Марковић.
Признање у име компаније Електропривреда Србије- ХЕ „Ђердап“ примио је Слободан Тодоровић, директор корпоративне послове „ХЕ Ђердап“. Додељена признања нови су подстрек за даље унапређење привредног амбијента, запошљавање нових радника и ширење инвестиција.

Фото: Борски управни округ

Izvor:negotin.rs