Вести

СВЕТИ ТРИФУН ОБЕЛЕЖЕН У ОПШТИНИ НЕГОТИН

На централној манифестацији обележавања Светог Трифуна на Рајачким пивницама Владимир Величковић, председник Општине Неготин је честитавши винарима и виноградарима данашњи празник, указао на значај развоја виноградарства и винарства у нашој општини.  

„Српска вина, у 21. веку, из године у годину, враћају стару славу и освајају нова подручја, а вина која настају на овом подневљу, чији квалитет потврђују бројна регионална и светска признања, чине нас све поноснијим. Драго ми је да се у квалитет и аутентичност наших вина, који су нама добро познати, уверавају љубитељи вина широм региона и Европе, и да се све чешће на веома захтевном и истанчаном тржишту вина, опредељују за вина са географским пореклом Неготинска Крајина. Општина Неготин кроз аграрни буџет, подржава пољопривредна газдинства која се баве узгојем винове лозе и производњом вина, неготинско удружење винара које окупља наше винарије и сеоска туристичка домаћинства, посебно важна за развој туризма у тимочком делу општине. Процес комасације који је у току и одвија се уз подршку државе, улагање је од велике важности за унапређење производње вина, а од посебне важности је и подршка коју Европска унија са Владом Републике Србије, пружа у циљу унапређења комплекса пивница, туристичког локалитета од значаја не само за наш крај, већ и шире. Наше богато наслеђе нас обавезује а уједно пружа и прилику за нове кораке у унапређењу бренда „Вина из Неготинске Крајине“, рекао је председник Величковић.

Слава Свети Трифун обележава се широм општине Неготин сечењем славског колача и орезивањем винове лозе чиме се означава и почетак нове виноградарске године.

ФОТО: ОПШТИНА НЕГОТИН