Вести

У НЕГОТИНУ ОДРЖАН САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

Сајам запошљавања, 15. по реду, у организацији Националне службе запошљавања- филијале у Бору и уз подршку локалне самоуправе, одржан је данас у холу Дома културе. Отварању 15. Сајма запошљавања,  поред бројних послодаваца и наших суграђана који траже посао, присуствовали су Владимир Станковић, начелник Борског управног округа и Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Лидија Начић, в.д. директора Националне службе за запошљавање у Бору. Председник Величковић  је обраћајући се присутнима, истакао да ће на овогодишњем сајму бити понуђен до сада незабележен број радних места.

„У односу на прошлу годину, када је 20 послодаваца исказало потребу за 120 радника, ове године наши суграђани моћи ће да изаберу  између 16 послодаваца којима је потребан чак 441 радник. Први пут на сајму ће учешће узети и велике компаније из других општина, а што се наших послодаваца тиче, понуда послова је у односу на прошлу годину дуплирана. Сајам запошљавања представља једну од три мере активне политике  запошљавања, коју  локална самоуправа  спроводи у сарадњи са Националном службом за запошљавање, и која је важна да би се остварили контакти између послодаваца и незапослених, и повећала информисаност незапослених. Мере активне политике запошљавања усмерене ка унапређењу запослености предвиђене нашим Локалним акционим планом, садрже и субвенције за самозапошљавање и стручну праксу у трајању од шест до 12 месеци.“, поручио је Величковић отварајући манифестацију.

За мере активне политике запошљавања из општинског буџета за 2023. годину издвојено је 3.100.000 динара, 2,1 милиона за субвенционисање самозапошљавања, по 300.000 динара за незапослено лице које ће покренути самостални бизнис, и милион динара за реализовање стручне праксе за јавни сектор. 

 „Сајам запошљавања као активна мера запошљавања је добро место сусрета послодаваца и назапослених лица, где послодавци на једном месту могу упознати више лица која траже занимање и тако пронађу посао. Када је у питању Општина Неготин, ја бих пре свега исказала захвалност и сарадњу коју имамо из разлога што се сваке године из буџета општине издвајају значајна средства за активне мере запошљавања.“, истакла је Лидија Начић, в.д. директора Националне службе за запошљавање у Бору.

У 2022. години број незапослених  са територије наше општине смањен је за 10 процената. На евиденцији Националне службе за запошљавање тренутно се налази  1735 лица, од којих су половина жене.

Извор: negotin.rs