Вести

УЛАГАЊА У РАЗВОЈ КУЛТУРЕ У ОПШТИНИ НЕГОТИН

Неготин, као један од малобројних градова ван Београда, завршеним процесом дигитализације добио је заoкружен биоскопски систем који ће посетиоцима могућити комплетан аудио и визуелни доживљај у филмским остварењима која ће се, почев од вечерас, приказивати у сали неготинског Дома културе. Биоскопске пројекције неће заостајати за филмским пројекцијама најсавременијих биоскопских дворана у Србији. Дигитализација биоскопа је спроведена захваљујући пројекту Дома културе који су подржали Филмски центар Србије и локална самоуправа и само је један од пројеката који су реализовани у овој институцији.
„Налазимо се у неготинском Дому културе поводом успешног завршетка пројекта који ће обрадовати љубитеље филмске уметности у нашем граду. Успели смо да дигитализујемо биоскоп. Укупна вредност најсавременије набављене биоскопске дигиталне аудио и видео опреме износи 10 милиона динара и овај пројекат је реализован средствима Филмског центра Србије и Општине Неготин. Драго ми је што смо успели да омогућимо да наши суграђани најновије филмове прате у најбољим условима, са новим пројектором, платном и аудио опремом. Вечерас је и прва пројекција која је бесплатна и позивам све наше суграђане који воле да филмска остварења прате на великом платну то и вечерас учине. Надам се да ће ова промена утицати и да се публика врати у биоскоп.“ истакао је медијима председник Величковић приликом посете Дому културе.
Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије, у оквиру конурса „Градови у фокусу“ Општина Неготин ће и ове године спровести радове у институцијама културе. После набавке полуконцертног клавира пре три године и прошлогодишње реконструкције сцене у сали Дома кулутуре и замене дрвеног портала, ускоро ће почети санација свих тоалета и замена другог дрвеног портала- светларника на јужном фасадном зиду Дома културе. Овогодишњи пројекат „Да нас прати добар глас 2 “ предвиђа и замену столарије на Управној згради Музеја Крајине. Укупна вредност пројекта износи 7,4 милиона динара, уз учешће Министарства у износу од 5 милиона и локалне самоуправе 2,4 милиона динара.
„Разговорао сам са директорком о томе шта је још остало од значајних инвестиција које би требало спровести у нашем културном центру. Чекају нас реконструкција крова и столарије на главном улазу како би услови у овом простору били унапређени. Желим да нагласим да је код нас култура на завидном нивоу и да ћемо, имајући у виду нашу традицију, настваити да вредно радимо на њеном развоју.“ поручио је Величковић.
Вечерашња бесплатна пројекција филма „ Сећања из Италије“ биће приређена у 20 сати у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ и први је од програма које је ове инстутиција културе припремила у оквиру културно-забавне манифестације „Неготинско лето 2021“.

Izvor: negotin.rs