Вести

Усвојена Одлука о финансијској подршци породици са децом на територији општине Неготин

Усвајањем Одлуке о финансијској подршци породици са децом на територији општине Неготин локална самоуправа је утврдила већи обим права од права утврђених законом и повољнији услови за њихово остваривање у области финансијске подршке помоћ породици.

Итекако смо свесни последица вишегодишње кризе и са којим се све проблемима суочавају најугроженије категорије становника наше општине. Сваку прилику, изналажењем начина у законским оквирима искористили смо да помогнемо. Посебну пажњу поклањамо деци и бризи о повећању наталитету, из тог разлога смо Дан жена честитали мајкама које су у протеклој години одлучиле да своје породице увећају приновом, трећим, четвртим и сваким наредним дететом уз поклон честитку од 10.000 динара. Општина Неготин је преузела обавезу финансирања ужине за ученика чији родитељи нису то били у могућности, због слабијег материјалног стања. Усвајањем Одлуке о финансијској подршци породици поред новчане накнаде за прво, друго, треће и четврто,близанце, тројке, утврђено је право на матерински додатак незапосленој породиљи у трајању од 12 месеци, у износу од 5.000 динара за треће, четврто и свако наредно дете. Прворођено дете у Новој години стиче право на једнократну новчану помоћ у износу од једне просечне месечне нето зараде. Општина Неготин је омогућила бесплатан боравак у Предшколској установи „Пчелица“ трећем и сваком наредном детету у породици.“ образложио је доношење одлуке Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

Право на бесплатну ужину имају деца основношколског узраста која похађају основне школе на територији општине Неготин, деца из породице која остварује право на материјално обезбеђење по Закону о социјалној заштити, уз решење о материјалном обезбеђењу породице издатог од стране Центра за социјални рад и деца из породице, која се по процени Центра за социјални рад ,налази у стању социјалне потребе а не остварује право на материјално обезбеђење имају право на бесплатну ужину. Одлуком о финансирању подршци омогућава се исплата новчане накнаде у износу од 100.000 динара породици без деце за први и други покушај вантелесне оплодње. Општина Неготин ће у наредној години сагледати могућности исплате помоћи породицама без деце за сваки покушај вантелесне оплодње.