Вести

ВЛАДИМИР ВЕЛИЧКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НЕГОТИН ЗА НАРОДНЕ НОВИНЕ „ЗАВИЧАЈ“ О ПРОЈЕКТИМА КОЈЕ ПОДРЖАВА ДРЖАВА

Владимир Величковић, председник Општине Неготин је у интервјуу за Народне новине „Завичај“ о реализованим и планираним пројектима који се спроводе захвађујући републици истакао између осталог да  општина Неготин као и исток Србије, никада до сада нису имали оволику подршку државе.

     -       Избори 3. априла су по много чему јединствена провера урађеног у протеклим годинама?

Наша обавеза је да грађане информишемо о сваком кораку који чинимо како бисмо уредили и унапредили разне области, све у циљу стварања бољих услова за живот. На изборима 3. априла добићемо потврду да ли смо и колико смо успели у мењању Србије на боље. Верујем да ће моји суграђани својим гласом показати да цене и поштују труд који свакодневно улаже наш председник Александар Вучић, наша Влада и ми на локалу. Ми смо на претходним локалним изборима добили поверење 75 процената бирача и позивам моје суграђане да и 3. априла изађу на биралишта и покажу да су нови ауто-путеви, развој привреде и пољопривреде, нове болнице, мере подршке младима за повећање наталитета и много тога још, прави избор, избор за бољу будућност наше деце.       

      -      Колико је Општина Неготин напредовала захваљујући помоћи Републике?

Желим да истакнем да Општина Неготин  као и исток Србије, никада до сада нису имали оволику подршку државе и на томе првенствено захваљујем нашем председнику Александру Вучићу који улаже максималне напоре у покретање овог дела земље.

 У току је велика реконструкција путне мреже на територији  наше општине.Захвални смо на обнављању деонице пута Неготин-Зајечар, најзначајнијег путног правца, а с обзиром да се налазимо на тромеђи, од великог значаја су и путеви који нас повезују са суседним земљама. Прошле године је реконструисан пут од Неготина до граничног прелаза са Румунијом који се налази на ХЕ „Ђердап 2“, у дужини од шест километара. Уређењем ове деонице најзадовољнији су мештани села Самариновац и Прахово, викенд насеља Кусјак као и сви који путују у Румунију. Очекујемо свакога дана да крену радови и на обнављању пута ка граничном прелазу с Републиком Бугарском код Мокрања. Реч је о појачаном одржавању државног пута IБ реда бр. 35, у дужини од 13 км, у вредности од близу 600 милиона динара. Ове године очекујемо и радове на још једном изузетно важном путном правцу, од Клокочевца до буковске петље, у дужини од 30 километара, који ће путовање до Београда, дунавском магистралом, учинити  квалитетнијим и што је најважније безбеднијим. Успели смо да обезбедимо и реконструкцију дела улице од раскрснице до Народне библиотеке тј.  улица које смо уредили  2019. године, што је било једно од наших предизборних обећања. У овој години наставићемо са обнављањем градских улица средствима из општинског буџета. Нови изглед добиће улице Кнеза Милоша, Љубе Нешића, Мире Винклајт и део улице између Мире Винклајт и Љубе Нешића. Вредност ове инвестиције износиће 54 милиона динара а аплицирали смо и за подршку надлежног министарства  за уређење још неких градских улица .

-          Поред реконструкције путне мреже држава је стала иза великих пројеката?

Република је подржала наш пројекат комасације у тимочком делу општине и то у катастарским општинама Речка-Чубра, Рајац- Смедовац,  Тамнич и Рогљево-Вељково-Мокрање. Укрупљавање земљишта на обухваћених 4.560 хектара, држава је подржала са  57.533.898 док је локална самоуправа издвојила 49.387.411 динара.

У пројекте од државног значаја убраја се изградња Индустријско-хемијског парка Прахово, који ће обезбедити долазак страних инвеститора, милијарду евра годишњих прихода компанија, директно запошљавање око 2.000 радника, уз индиректно запошљавање, развој малих и средњих предузећа, значајан раст буџета општине Неготин, као и раст животног стандарда становништва. Предстоји нам и изградња обилазнице, саобраћајно повезивање индустријског комплекса  у Прахову са државним путем IБ реда, број 35, у циљу побољшања квалитета услуге путне мреже и повећање безбедности одвијања саобраћаја.

Општина Неготин ће, захваљујући помоћи државе, у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања и Министарством заштите животне средине Републике Србије, решити проблем отпадних вода реконструкцијом постројења за пречишћавање отпадних вода, а Република ће подржати и постављање примарне и секундарне канализационе мреже у насељу Растока. Вредност поменутих инвестиција, које ћемо реализовати у циљу заштите животне средине, премашује четири милиона евра. Уз подршку Републике уредићемо Здравствени центар и комплексе пивница у Рајцу и Рогљеву.

-          Шта пољопривредници могу да очекују у овој и наредним годинама?

 Желимо да стварањем бољих услова  омогућимо нашим пољопривредницима да остваре  боље резултате. Наводњавање наше низије, мере државе и наш аграрни буџет помоћи ће да наши пољопривредници а и ми као општина, будемо задовољни постигнутим резултатима  у овој важној привредној области. Ми смо првенствено пољопривредни крај и годинама континуирано пружамо велику подршку субвенционисањем наших пољопривредних произвођача. У претходне четири године за аграрни буцет издвојили смо 79 милиона динара чиме смо подржали преко 1.100 захтева пољопривредних произвођача. Већ сам споменуо процес комасације који спроводимо  у циљу јачања виноградарских и винарских капацитета.

Наше пољопривредне потенцијале желимо да подигнемо кроз повећање самих засада који доносе веће приходе што ћемо остварити наводњавањем неготинске низије, пројектом који је подржала наша држава. Првенствено мислим на повећање прихода са променом култура које доносе веће приходе, повртарство и воћарство.У првој фази пројекта  биће изграђена црпна станица, каптажа на душановачком брду, главни вод до Неготина, у дужини од шест километара, ревитализоваће се постојећа мрежа за наводњавање на 1.100 хектара и изградити мрежа на додатних 850 хектара. Вредност прве фазе пројекта износиће 11.624.000 евра. А намера нам је да овај процес спроведемо у целој неготинској  низији.

-          Општина Неготин је сигурно међу општинама које се брзо развијају и постају пожељна дестинација?

За убрзани развој поред визије,потребни су уређена путна инфраструктура, инвестиције и подршка државе. Већ сам нагласио да ће ускоро путна инфраструктура изгледати потпуно другачије уз обновљене главне саобраћајнице. Покретање привреде уз даљи развој Компаније „Еликсир Група“ али и долазак нових инвеститора који ће бити део нашег индустријског комплекса у Прахову, је пред нама. Чинимо све што је у нашој моћи да покренемо нашу општину, спречимо одлазак наших суграђана, омогућимо повратак оних који су отишли али и долазак људи који ће пожелети да постану део наше локалне заједнице. Верујем да ћемо уређењем пивница које је, поред наше државе подржала и Европска унија преко својих предприступних фондова, подигнути наше туристичке потенцијале и постати атрактивнији туристима из земље  и иностранства. Наша снага је у заједништву и повезивању, и из тог разлога мислим да повезивањем туристичких потенцијала са истока Србије постајемо дестинација коју обавезно треба обићи а толико тога имамо понудити. Изузетно богато историјско наслеђе, природне лепоте  Вратне, Замне, Мокрањских стена, ловни, културни, верски туризам, одлично вино и јединствене пивнице, су више него добар разлог да се у Неготин упуте сви који су жељни доброг и квалитетног одмора.